Architecture

Headquarters of the Austrian Federal Post

Location: Vienna AT
Client: Austrian Federal Post
Area Gros: 50.000m²
Building Costs: n.s
Assignment: Competition 2013 Finalist

Located within a dense Viennese block facing an underground station and a market place, the new structure integrates a late 19th century listed post office building and offers the maximum allowable volume and floor area within the city’s stringent zoning regulations.

A two story plinth and a basement accommodate a shopping mall and an array of food and beverage outlets. The shortest pedestrian connection between the market place and a previously isolated neighboring park defines the mall’s main concourse.

The windmill arrangement of the penthouse accentuates the roof’s plasticity and offers panorama windows to the four cardinal points.